O Velikonocích prudce roste počet nehod ovlivněných alkoholem!

Řidiči, kteří se chystají vyrazit na prodloužený velikonoční víkend, by měli počítat s tím, že během tohoto jarního svátku za volant pravidelně usedá mnohem víc motoristů pod vlivem alkoholu, než je běžné v jiných dnech. I v důsledku toho – přestože počtem dopravních nehod jsou Velikonoce spíše pod průměrem celého roku – roste o těchto svátcích riziko vážných havárií. Platí pro především pro Velikonoční pondělí.

Ačkoli by se dalo očekávat, že kvůli vyšší frekvenci dopravy o Velikonocích bude docházet na silnicích k většímu počtu nehod, ze statistik ČSOB Pojišťovny vyplývá opak. Vzniklé škody na majetku i zdraví jsou však často velmi závažné a navíc nehody nejsou během Velikonoc rozloženy rovnoměrně: nejvíc se jich stane v pátek a zejména pak v pondělí.

I když nehod bývá o Velikonocích méně než v jiných dnech roku, jejich důsledky jsou nezřídka tragické. Souvisí to nejen s tím, že na silnice vyjíždí větší množství svátečních řidičů, ale také s tím, že za volant zvláště o Velikonočním pondělí usedají i koledníci posilnění alkoholem,“

Tuto skutečnost zřetelně dokládají i policejní statistiky. Podíl nehod ovlivněných alkoholem bývá o Velikonočních pondělcích zhruba dvakrát vyšší než jindy. I kvůli tomu se Velikonoce závažností nehod řadí mezi nejhorší dny roku.

Podle statistik ČSOB Pojišťovny jsou v těchto dnech častější nehody spíše na venkově a mezi viníky jsou více než kdy jindy zastoupeni mladí lidé.