II. pilíř: Ozvěte se penzijním společnostem kvůli výplatě peněz

85 tisíc Čechů vstoupilo do systému důchodového spoření (II. pilíře), který se letos ruší. Třetina z tohoto počtu svým penzijním společnostem stále nedala vědět, jak mají naložit s jejich naspořenými penězi. Ministerstvo financí proto tyto klienty vyzývá, aby s tím neotáleli a nedělali to potom na poslední chvíli. Penzijní společnost musí být vyrozuměna do 30. září 2016. Je možné ji kontaktovat na základě dopisů, které byly rozesílány na jaře tohoto roku nebo i jiným způsobem. 

Pokud se neozvete…

V případě, že penzijní společnost neseznámíte se svými požadavky, automaticky vám peníze převede na váš daňový účet u příslušného finančního úřadu. Ten s penězi naloží jako s daňovým přeplatkem. Pozor ale na to. Abyste se nedivili, kolik vám v konečném součtu přijde peněz. V případě, že dlužíte nějakou částku na daních, může vám ji správce daně strhnout z těchto naspořených peněz.                                              

Finanční úřad sice můžete požádat o vyplacení peněz, tento způsob ale bude komplikovanější a zdlouhavější, než pokud by vám finanční prostředky byly zaslány přímo od penzijní společnosti. Ta vám totiž peníze může vyplatit poštovní poukázkou, převodem na běžný účet nebo na účet v rámci doplňkového penzijního spoření (III. pilíř). Penzijní společnosti budou peníze přeposílat od 15. října do 31. prosince tohoto roku

„Současná vláda ČR se rozhodla ukončit II. pilíř, aby zastavila snižování objemu prostředků (3 %) vybraných v rámci pojistného na důchodové pojištění na výplatu důchodů. Individuální spoření občanů na důchod podporuje zvýšením atraktivity doplňkového penzijního spoření (III. pilíře) úpravou jeho podmínek jako je např. zrušení minimálního věku pro účast a zvýšení daňového zvýhodnění,“ uvádí Ministerstvo financí. 

zdroj: finexpert.e15.cz - 15.9.2016