CBRE: Objem realitních investic v ČR loni vzrostl o 28 procent

Objem realitních investic v Česku loni vzrostl na dosud nejvyšší hodnotu 3,7 miliardy eur a meziročně se zvýšil o 28 procent. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti CBRE. Investice zahrnují projekty v kancelářském, průmyslovém, maloobchodním a hotelovém odvětví. Necelá polovina všech investic připadala na kanceláře.

Největšími obchody za loňský rok byl prodej budov P3, The Park a Florentinum. Celkem se na českém trhu uskutečnilo 67 transakcí. Za kancelářskými nemovitostmi s podílem 43 procent následovaly průmyslové investice (28 procent) a maloobchod (17 procent). Podle lokality připadalo 97 procent všech obchodů na Prahu.

Více než dvě třetiny všech investorů loni pocházely z Asie. Následovaly Česká republika (32 procent) a Německo (12 procent). "Asijští investoři, kteří jsou aktivní na trhu střední a východní Evropy, mají tendenci se zaměřovat na větší transakce, jakými jsou dominantní nemovitosti, portfolia nemovitostí nebo i vlastnický podíl v samotné společnosti. Příkladem je nedávná akvizice singapurského státního investičního fondu GIC, který koupil společnost P3 Logistic Parks," uvedl ředitel oddělení investic CBRE Chris Sheils.

V letošním roce CBRE odhaduje celkové investice na více než 90 miliard korun. Dominovat by měl maloobchodní sektor. Více než polovina z celkového objemu investic by se měla uskutečnit v regionech.

Již dříve zveřejnily své odhady za loňský rok společnosti BNP Paribas Real Estate ČR a Cushman & Wakefield. Podle BNP Paribas vzrostly investice zhruba o pětinu na 91 miliard korun. Cushman & Wakefield uvedl objem zhruba o deset miliard korun nižší. Do obchodů ovšem nezapočítal hotely.

Zdroj: ČTK